Mijn eerste verslag
Door: lauravanderheiden
Blijf op de hoogte en volg Laura
16 Maart 2010 | Nederland, Culemborg
- Vliegreis
We vertrokken op 10 maart om 12.00 uur vanaf Schiphol. Met een volle auto reden we s’ochtends vroeg richting het vliegveld. Dit was erg fijn en leuk. Gelukkig waren we goed op tijd. De vliegreis naar Kuala Lumpur was erg lang en vermoeiend, elf uur en vijfenveertig maarliefst. Wat een opluchting was, was dat er een televisieschermpje in de stoel voor je zat, dus we konden films en series kijken. Ook kon je spelletjes spelen en informatie vinden over verschillende steden( zoals New York). Ik heb zelfs even Indonesies kunnen leren op het televisieschermpje. De vlucht van Kuala Lumper naar Surabaya was gelukkig maar 2 uur. Het ontvangst in Surabaya was erg leuk. Onze medestudenten en leraren/fysiotherapeuten stonden op ons te wachten met een bord waarop stond; WELKOM! Erg leuk!
- Studentenhuis
Het studentenhuis…. Waar zal ik beginnen…. Het studentenhuis bevindt zich op de Campus van de Universiteit. We schrokken enorm van het huis.
Er wonen 100 studenten in het studentenhuis waarvan de meeste Islamitisch zijn(86,1 %). Het geloof is hier erg belangrijk. De mannen bidden hier de hele dag door en zelfs s’nachts. Dit betekent dat je s’nachts wakker wordt van een keihard geschreeuw. Zachtjes bidden kennen ze hier niet! Ook mogen we niet op schoenen/slippers lopen in bepaalde gebieden van het huis, dat is namelijk onrein.
Dan de kamer; een stapelbed met zeer slechte matrassen en een klein tafeltje met kastje. Wat je extra bij de kamer krijgt is erg veel spinnen en vieze gordijnen. De wc is een bidet en er ligt overal water op de grond. Ook zijn daar veel spinnen en weppen. De douche is ongeveer hetzelfde verhaal, daar vind je ook weleens bloedzuigers..
Nou voor de rest is er 1 keuken voor het hele huis( 100 mensen) en 1 koelkast.. pff..
Er is trouwens geen airco hier, dus we slapen in een temperatuur van +-30 graden. Niet te doen, s’ochtends word je helemaal nat wakker. De rest van de dag zweet je je trouwens ook rot.
Aangezien Java een erg Islamitisch land, moeten wij ons houden een ‘ dresscode’. We mogen niet over straat zonder je schouders te bedekken en de broek moet tot over de knie. Ook zijn er in bepaalde gebouwen van de universiteit extra dresscodes, zoals; een kraagje/broek tot aan enkel/ dichte schoenen. Al mijn korte broekjes en rokjes zijn dus voor niks meegenomen… Hopelijk kan ik die aan als we op Bali haha! Erg bruin word ik zo namelijk niet!
We hebben de laatste dagen al ontzettend veel gedaan.
Zo zijn we een aantal keer uiteten geweest met onze begeleidster Pur. Pur regelt erg veel voor ons.( zoals huisvesting, taxi’s en uitjes). Het eten is hier heerlijk. We hebben zelfs brood s’ochtends. Het eten is hier allemaal erg zoet, zelfs het brood. Ik moet zeggen dat ik mijn boterhammetjes uit Nederland al een beetje mis… haha!
We zijn samen met Pur ook een Batik wezen kopen. Dit is een traditioneel kledingstuk van Indonesie. Het is een soort overhemd/bloesje. We hadden dit bloesje nodig omdat er een ceremonie was georganiseerd speciaal voor ons. Bij de ceremonie waren belangrijke mensen van de universiteit aanwezig. Zij vinden ons allemaal erg interessant… net als de rest van de mensen op Java. Ik voel me beroemd!! Iedereen wil met je op de foto! 1 keer is dat leuk, maar 10 keer achter elkaar niet echt meer…..
- Rondleiding universiteit
Airlangga University heeft in Surabaya drie campussen, namelijk; A,B & C. Je kunt met een shuttle bus van de ene campus naar de andere. Op de campussen bevinden zich veel lesgebouwen en parkjes. We zijn rondgeleid op alle campussen en hebben veel mensen ontmoet. Wanneer we iemand ontmoette, kregen we steeds eten en drinken. Op een gegeven moment ben je de rijst en zoete broodjes een beetje zat, moet ik zeggen. Het is natuurlijk onbeleefd om het niet op te eten, dus dat doe je dan steeds maar weer, hoewel sommige etenswaren echt niet lekker zijn. De campussen waren erg mooi en leuk. Er is zelf een opleiding; fish & see. Bij deze opleiding is een grote vijver en er zijn veel planten.
Wat we ook hebben gezien is de opleiding voor tandheelkunde. Oefenlokalen waren mooi en vrij modern. Zo zie je maar dat niet alles achterstallig/ouderwets is.
Fysiotherapie is hier heel anders georganiseerd. Fysiotherapie valt namelijk onder de studie medicijnen. Wanneer je de studie medicijnen doet, kun je er fysiotherapie bijkiezen. Het is dus geen zelfstandige opleiding. De duur van de studie is ook maar twee jaar in plaats van 4 jaar. Studenten die fysiotherapie kiezen krijgen eerst 1,5 jaar les en vervolgens een half jaar stage. In de stage leren ze alle praktijkvaardigheden! Ze hebben dus geen moderne lokalen met behandelbanken waarop ze kunnen oefenen. De eerste 1,5 jaar krijgen de studenten vooral veel pathologieleer/fysiologie en anatomie. De parate kennis van de studenten is erg goed, de praktijk minder…
- Sportdag
Deze week was het de week van de studenten en waren er veel activiteiten rondom de campus georganiseerd. Pur had ons gevraagd of wij mee wilden doen met de sportdag, dit wilden wij graag( we houden allen van sporten). Helaas begon de sportdag al wel om 06.00 uur s’ochtends… Dit was minder! De sportactiviteiten waren gelukkig wel op onze campus(C), dus we konden erheen lopen. Een heleboel jongeren waren er. We begonnen met een warming up, dit bleek later een zware work-out te zijn… Springend en boksend stonden wij driekwartier in de warme ochtendzon. Niet te doen in die warme zon!
De rest van de dag hebben we bij activiteiten gekeken; voetbal, basketbal, tafeltennis en volleybal. Ook was er een wedstrijd ‘rijstberg’ maken. Scholieren probeerde een zo mooi mogelijke berg rijst te fabriceren met versiersels.
Op een marktje kon je ook nog souvenirs kopen.
- Eerste stagedag in het ziekenhuis
Het is de bedoeling dat we 4/5 dagen gaan werken in het Soetomo hospital van 08.00 uur tot 14.00 uur! Best relaxte tijden dacht ik zo!
Er zijn verschillende afdelingen waar fysiotherapeuten werken, namelijk; neurology, surgery, general, pediatric, gymnasium en polyclinic. Wij lopen allen met een Indonesische student mee, ieder op een andere afdeling. Op elke afdeling loop je twee weken. We lopen pas om 09.00 uur op de verschillende afdelingen. Van 08.00 tot 09.00 uur lopen Janko, Jeffry en ik op de polikliniek en Frederike, Yoni en Esther op de Gymnasium. Om 09.00 uur gaat iedereen naar zijn eigen afdeling( waar je die week zit, bv: pediatric ward).
Na 1,5 maand word het omgedraaid, dan lopen Janko, Jef en ik van 08.00 tot 09.00 uur op de gymnasium.
Ik begin deze week op de neurology ward! Ik ben benieuwd!
- VERHUIZEN!
Aangezien onze huisvesting zo slecht was geregeld, hebben Jeffry en ik er wat van gezegd tegen Pur. Hoe lief ze ook is dat ze alles voor ons regelt, de huisvesting die we nu hebben, is NIET oke. Na er wat van gezegd te hebben, zou Pur meteen actie ondernemen. Wij dachten dat dit nog wel twee weken zou duren maar gelukkig werd het tegendeel bewezen. Florantien en Aukje( verpleegkunde studenten) zijn vandaag bij het huis wezen kijken en die waren erg enthousiast. 4 slaapkamers, 3 badkamers, woonkamer, keuken en ZWEMBAD! En dat allemaal voor 180 euro per maand en dus niet per persoon! We moeten allemaal ongeveer 20 euro per persoon per maand betalen! Wat er nog wel bijkomt is de elektriciteitskosten, dat bedraagt 250 euro voor 3 maanden, dus dat is ook goed te overzien. 1 keer per week word het huis schoongemaakt en we kunnen tegen lage kosten onze was laten doen.
Het huis zit trouwens bij een hotel, dus er is ook beveiliging. Dat is wel fijn.
We gaan vanavond verhuizen en ik kan niet wachten. Ik heb mijn spullen net weer ingepakt, ik ben blij dat ik hier weg kan.
Nou, dat was hem! Het internet is hier erg traag en valt vaak weg, ik zal proberen om binnenkort wat foto’s op de site te zetten en anders eventueel op hyves of facebook.
Het nieuwe adres:
Country Heritage resort hotel
Nginden Intan Utara 7 Surabaya 60118 Indonesia.
www.countryheritagehotel.com
Liefs xxx!
16 Maart 2010 - 07:44
Jan Van Der Aa:
Wow, nu ben ik degene die jaloers is! Ik kom snel op bezoek!
gr Jan -
16 Maart 2010 - 07:50
Lucia:
Hee Lau!
Echt beter van jullie nieuwe adres, met zwembad, nou ik ben jaloers hoor. ;p Het is even een kort berichtje, want ik moet zo naar school, maar we mailen/skypen snel!
Dikke kus -
16 Maart 2010 - 07:50
Lucia:
Hee Lau!
Dikke kus -
16 Maart 2010 - 16:11
Ronald:
Hoi Lau,
Blij dat het gelukt is zo snel te verhuizen en net zoals gehoopt naar een huis met een zwembad! Ben benieuwd naar de foto's van het oude huis en het nieuwe! Mis hier wel de kok in huis!!! XXX je vader -
16 Maart 2010 - 17:02
Nadine:
Heey meid!
Wat leuk om dit te lezen zeg! al veel meegemaakt zo te horen!
En beter dat jullie naar z'n resort verhuizen;) Lekker een zwembad erbij! heerlijk!
En dat stagelopen ziet er ook goed uit!
's middags lekker vrij!
Maar ik hou de site in de gaten! ben benieuwd naar de foto's!
Veel plezier en succes daar!
Liefs
xx -
16 Maart 2010 - 18:10
Hanneke Rutgers:
Fantastisch verslag. Toch bijzonder, die bloedzuigers en dergelijke ..gelukkig maar kort. De ervaringen vliegen je om de oren.
Veel plezier weer! Doei, Han -
16 Maart 2010 - 18:27
Ellen :
Strak verhaal Lau!!!
Bloedzuigers in je douche: brrrr
maar de mooie tijden breken nu aan, zwembad, relaxen, werken en nog veel meer ervaringen opdoen. Ben benieuwd naar een foto van jou in een gebatikte blouse.
doedoei tot snel
je moeder -
17 Maart 2010 - 14:35
Soraya:
Yo chick,
Wat een verhaal zeg, jeetje heb het met spanning zitten lezen:)
Je hebt alweer een hoop mee gemaakt heb ik gelezen:D Wel beter dat je nu een beter onderkomen krijgt! en zeker chill dat je er een zwembad bij krijgt! word je toch ng een beetje bruin!!
Nu heb heb je zeker je nieuwe slippers erg weinig aan:(? Vond ze wel vet!!!
Mis je al wel een beetje hoor! heb al weer een hoop mee gemaakt en je een hoop te vertellen! maar dat mail ik je nog wel! Hoop snel weer meer van je te horen, en dat je het erg naar je zin hebt zonder ongedierte:P
Heel veel lief en een dikke kus!!
Soraaj! -
18 Maart 2010 - 17:05
Elle:
Hee Laura!!
Pff al een druk programma dus achter de rug! Wel gaaf dat je zo veel verschillende dingen te zien krijgt!!
En ook beter dat je nu een zwembad bij je nieuwe huis hebt! Kan je mooi aan je kleurtje werken;).
Heel veel plezier nog!!!
En doe de groetjes aan Jeffry en Janko!
Kus -
18 Maart 2010 - 21:02
Coby:
Dag Laura, Er is een week voorbij en we missen je nu al... tja elke dag is er een zullen we maar zeggen; Leer en geniet, dan gaat de tijd ook vlug voorbij en ben je weer gezellig ook bij ons in Beusichem
het voorjaar begint hier, dus ook wij zullen wel wat meer naar buiten kunnen gaan. -
19 Maart 2010 - 01:02
Kim:
Hey Lieve!
Echt een vet verhaal! Super lang, ik weet niet hoe je het doet! Ik zie jou al helemaal volgepropt al die rijst hapjes eten, HAHAHA! En maar "ja" blijven zeggen, LOL!
In de eerste week al avonturen meegemaakt, nice. Zijn er daar ook eigenlijk andere stagaires van andere landen?
Ik mis je! Tot in Juli! -
19 Maart 2010 - 11:33
Tiemen:
Hee Lau! dat nieuwe huis klinkt goed zeg! en super goedkoop ook! Als het goed is boek ik vandaag een vakantie naar Bali in de maand mei dus dan moeten we even meeten sowieso!!!!!! veel plezier nog! Xx -
19 Maart 2010 - 19:35
Laura:
He Laura, leuk verhaal - en heel lang. Wat een onaangename verassing - zo'n woonruimte. Gelukkig kunnen jullie verhuizen. Ben heel benieuwd naar wat foto's. Veel plezier nog!
Laura -
20 Maart 2010 - 12:41
Maartje:
Wow Lau! Wat een verhalen al, echt leuk om te lezen, en ik ben heel benieuwd wat er allemaal nog gaat komen! Succes met stage lopen en de groeten van heel het centraal boekhuis haha! xx LIEFS -
18 April 2010 - 11:06
Lars:
Hoi Laura, over 5 maanden is het zover dan ga ook ik naar Surabaya voor 5 maanden.... studeren aan de Airlangga universiteit... het verhaal van de huisversting hebben mijn oren doen klapperen :D DAT WIL IK OOK :D,wat moet ik daarvoor doen of bij wie zijn? Groetjes have fun ....
Lars
ps je kent mij niet :D -
05 Januari 2015 - 23:02
Josine:
Hey Laura!
Ik las je reisverslag, omdat ik over een paar weken ook op dezelfde stage ga!
Ik ben heel benieuwd naar je accommodatie, heb je tips om dat te regelen?
Wij hebben van Nuniek een aanbod gekregen van een plek voor 210 pp per maand,
dus dit van jou klinkt toch iets beter haha.
Groetjes Josine!